+381 (0) 11 2611125

Библиотека

Школска библиотека Основне школе „Раде Кончар“ почела је да ради 1962. године и сада има скоро 12000 књига. Захваљујући планираним набавкама литературе, као и акцији „Дародавци својој школској библиотеци“, њен књижевни фонд се последњих година увећава за 600 до 700 актуелних наслова годишње. Сви ученици наше школе бесплатно су учлањени и током свог осмогодишњег школовања могу да читају дела из школске лектире, енциклопедије, приручнике и многе књиге из популарне књижевности за децу, што је утицало на то да у библиотеци проналазе пријатан кутак и често је посећују.

Благица Здравковић, школски библиотекар, професор је српског језика и југословенских књижевности. Бави се књижевним радом још од средњошколсих дана, поезију и прозу објављивала је у многим часописима у земљи, добитник је значајних књижевних признања и аутор збирке приповедака „Шаке пуне дрњина“ и романа „Путник“. У библиотеци организује предавања, часове из књижевности, такмичење првака у изражајном читању, промоције нових књига, књижевне сусрете, разговоре са писцима, и води библиотекарску секцију. Чланови ове секције припремају се за такмичење „Читалачка значка“ и „Доситејево перо“, редовно посећују сајмове књига, градске библиотеке, културне манифестације у граду, и учествују на многим књижевним конкурсима.

Сваке године нашу школу посете познати књижевници, па су наши гости били: Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић, Роберт Такарич, Недељко Попадић, Радивоје Мићуновић, Радислав Јовић, Раде Ђерговић, Слободан Гајић, Љиљана Нинковић Мргић. Најуспешнији чланови библиоекарске секције, млади књижевни критичари и носиоци признања на општинским такмичењима поводом „Читалачке значке“, имали су прилику да упознају и многе друге знамените писце и уметнике.

 

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ

Пре подне од 8-14

Поподне 13-19 часова

ПОНЕДЕЉАК  и СРЕДА после подне

УТОРАК и ЧЕТВРТАК  и ПЕТАК пре подне