ДРАГИ УЧЕНИЦИ, ДРАГИ БУДУЋИ ПРВАЦИ, АЛИ И ДРАГИ РОДИТЕЉИ

У овом времену, које је пуно изненађења, и у коме теже пливају и одрасли, ви, деца, можда и не разумете прилике, али их осећате. Већина вас је осетила подршку драгих учитељица/ учитеља, наставница/ наставника, али оно што је било у сенци, јесте подршка нас, стручних сарадника: педагога и психолога.

Кроз свакодневне, такорећи, целодневне, разговоре са вашим учитељима/ наставницима, пратиле смо како пролазите кроз овај период иза нас. Преко њих вас бодриле, њих саветовале, решавале ваше проблеме, помагале им у припреми задатака, и правиле планове за даље, како не бисте били оптерећени задацима. Ваши учитељи/ наставници су добро „пливали“ кроз море обавеза, а када би застали, обраћали су нам се за савет да наставе даље. Без њих, али ни без вас, ми не бисмо биле ово што јесмо.

ДОБРОДОШЛИЦА БУДУЋИМ ПРВАЦИМА

У  понедељак 18.5.2020. године, пратећи мере здравствене заштите, полако креће тестирање будућих првака. Тестирање заказује секретар школе, тако што позива родитеље који су се онлајн пријавили.

РЕЧ  ПСИХОЛОГА

Драги родитељи будућих првака,

Полазак у школу је један од најважнијих догађаја у животу сваког детета. Нека деца му се радују, нека од њега стрепе. Слична осећања преплављују и родитеље. Истовремено су поносни што је њихово мезимче стасало за тако важан корак, али и забринути због обавеза, трошкова и дететовог сналажења у новој средини.

Адекватна емоција која се јавља због поласка у школу код једних и других је стрепња. Зато је веома важно да родитељи пусте своје дете да направи самосталне кораке подржавајући га у решавању постављених задатака и  преузмању одговорност за своје поступке.  Ваше дете је по закону похађало и прошло обавезни предшколски програм и више од тога му није потребно.

За дете овог узраста важно је да осети родитељску подршку, да осети да га волите и верујете у њега. Веома је важно да имате разумевања за његову несигурност и збуњеност и да имате реална очекивања. Подстичите самосталност код детета, дозволите му да самостално обавља оно што може. Покажите саосећање за његову несигурност и немојте га критиковати, јер ће се тако страх само још више појачати, а дете затворити и изгубити поверење у вас.

Веома је важно да детету школу представите у реалном светлу, као важну и озбиљну институцију у којој ће стећи многа знања, вештине и многе нове пријатеље. Кажите му да сва деца треба да иду у школу јер нам она помаже да постанемо велики и да сте веома поносни што је стасало за полазак у први разред.

Показало се да су неке дететове особине и вештине пресудније за успешно школовање од познавања читања. Важно је да дете:

  • има добру слику о себи
  • зна да се заузме за себе
  • уме да решава проблеме и сукобе
  • се поноси успехом и зна да подноси неуспех
  • уме да помаже и дели са пријатељима
  • зна да се договори и придржава се правила
  • са упорношћу завршава шта је започело

 

Уз Вашу подршку, школа ће свим ученицима помоћи да ове вредности негују, буду успешни у образовању и изграде се као добри људи.

Радујемо се заједничкој сарадњи и бићемо вам подршка у школовању Вашег детета, а нашег ученика.

 

Драги будући прваци,

Радујемо се што сте довољно порасли и сазрели да кренете у Основну школу, а поносни смо што ћете ускоро постати ђак првак у нашој школи и што ћемо се дружити наредних осам година.

У школи ће учитељ/учитељица бити оно што су вам родитељи код куће, тј. треба  да им се обратити за сваку нејасноћу или проблем.

У вртићу сте научили правила понашања у групи, иста она важе и у школи. Новина је што ће бити више рада по налогу учитеља/ице, јер ћете као прави ђаци свакодневно стицати много нових сазнања и вештина. Најлепше је што ћете уз образовање научити много о другарству, стећи мноштво нових другова и другарица, понеку љубав, чежњу, али и препирку јер све ово чини ШКОЛСКИ ЖИВОТ сваког ђака.

Радујемо се што ћемо учествовати у њему и бити ваши помагачи када пожелите.

Ирена Јосиповић, дипл. психолог

 

РЕЧ ПЕДАГОГА

Драги родитељи,

Ваше дете ће закорачити у ново поглавље живота, и почеће један константан рад, учење, усваршавање, али и усмеравање ка будућем занимању. Пракса нам показује да углавном родитељи имају већи страх или трему од тестирања, него сама деца. Од вас се очекује да детету објасните да иде у школу како би се упознало са школом, где ће од септембра проводити већи део свога времена, где ће упознати нове другаре, и упознати своју/ свога учитељицу/ учитеља.

Објасните детету да ће у школи разговарати са  педагогом и психологом, које ће желети да виде колико су Ваша деца за ових седам година научила. Подстичите их, мотивишите и покажите (ма колико Ви имали трему) да то није ништа страшно.  

Драги прваче,

није потребно да се посебно спремаш за тестирање, нити да имаш страх. Потребно је да се опустиш и уживаш у разговору и цртању са педагогом и психологом. Потребно је да покажеш и колико си маштовит, паметан и дружељубив и колико једва чекаш да упознаш нове другаре.

У жељи да ћемо се лепо дружити и на тестирању и током школовања,

Ваш педагог,

Маријана Маринковић